La Festivalul de Umor “Constantin Tãnase”
La sfârsitul acestei sãptãmâni va începe cea de-a XXIII- a editie a Festivalului Umorului “Constantin Tãnase”, eveniment intrat de mult nu doar în traditia municipiului sau judetului Vaslui, fiind una dintre cele mai importante manifestãri de gen pe plan national. Ca de fiecare datã, si editia din acest an a festivalului se anuntã a fi una reusitã, anuntându-si participarea trupe de teatru de primã mânã, atât din tarã, cât si de peste hotare, dar si artisti: actori, caricaturisti, epigramisti, critici ori oameni de culturã consacrati. Mai mult, cu aceastã ocazie va lua nastere un proiect prin care se doreste înfiintarea unui Teatru de proiecte la Vaslui, unde, în primã fazã, vor performa tineri actori proveniti din acest oras.
Duminicã, 5 octombrie, se va da startul celei de-a XXIII- a editie a Festivalului Umorului “Constantin Tãnase”, programul activitãtilor ce vor fi desfãsurate în cele 12 zile ale Festivalului este unul foarte divers, de la Atelierul de teatru radiofonic, organizat de Biblioteca municipalã, salon de caricaturã, lansãri de carte, expozitii personale ori proiectii de filme românesti de comedie, pânã la piese de teatru puse în scenã de actori consacrati. Pe scena Casei de Culturã “Constantin Tãnase” vor performa actorii Teatrului National “Mihai Eminescu” din Chisinãu, de la Teatrul National, Teatrul Odeon, Teatrul Mic, Teatrul Bulandra sau Teatrul de Comedie din Bucuresti, dar si de la Teatrul “V.I. Popa” Bârlad. “Nu ne-am propus neapãrat sã avem asa multe teatre din Bucuresti, dar ne bucurãm de faptul cã acestea si-au dorit sã partticipe la acest eveniment, Festivalul Umorului “Constantin Tãnase”. Am fãcut o selectie a spectacolelor si, cunoscând publicul vasluian, am încercat sã le oferim opt zile de destindere, dar si de mesaje care sã lase loc gândurilor, interpretãrilor, în functie de sensibilitatea fiecãrui spectator. Mã bucur sã vãd cã vasluienii sunt avizi de culturã, practic toate abonamentele scoase la vânzare au fost epuizate în doar câteva zile. Sunt sigur cã acest festival va fi cu adevãrat un eveniment, atât din punct de vedere al spectatorilor, care vor avea ocazia sã vadã la Vaslui piese de teatru într-o interpretare de exceptie, dar si pentru invitatii nostri, care vor avea parte de un public avid de culturã, si vor avea ocazia sã vadã adevãrata fatã a Vasluiului”, a declarat Lucian Onciu, directorul CJCPCT Vaslui, organizatorul festivalului. Ion Caramitru, Horatiu Mãlãele, Pavel Bartos, Alexandru Papadopol, Cristi Iacob, Vlad Zamfirescu, Medeea Marinescu, Emilia Popescu ori Gheorghe Ifrim- primarul din Las Fierbinti, sunt doar o parte dintre actorii care vor performa pe scena Casei de Culturã “Constantin Tãnase” cu ocazia Festivalului de Umor. Nu au fost uitati nici cei mici, Marian Râlea fiind protagonistul unui spectacol special pe 11 octombrie, dar nici amatorii de stand-up comedy, Rãzvan Vasilescu si Radu Gheorghe urmând a performa în fata publicului vasluian vineri, 10 octombrie. Drept dovadã a interesului publicului vasluian fatã de aceastã manifestare, toate abonamentele, care costau 130 lei, au fost deja vândute, jumãtate dintre ele chiar în prima zi în care au fost puse la vânzare. Au mai rãmas disponibile circa 200 de bilete zilnice, în valoare de 30 lei, pentru intrarea la spectacolele care se desfãsoarã în Sala Mare a Casei de Culturã, si biletele la sala Studio, care costã 5 lei, intrarea la filmele proiectate în cadrul Sãptãmânii Comediei Cinematografice la Silver Mall fiind liberã.
Se naste Teatru la Vaslui?
În premierã, la aceastã editie a Festivalului de Umor “Constantin Tãnase”, o sectiune separatã este destinatã tinerilor actori vasluieni. În fiecare zi, la noua salã Studio, proaspãt înfiintatã la etajul II al Casei de Culturã, vor avea loc spectacole de teatru “Constantin Tãnase”, vor avea loc spectacole în cadrul sectiunii “Actori Vasluieni”. Acesta este primul pas spre înfiintarea unui Teatru la Vaslui, dupã o primã încercare în anul 2005 de înfiintare a unui teatru de proiecte. “Este un proiect mai vechi al meu, la care tin foarte mult, este un prim-pas în înfiintarea unui teatru la Vaslui. În conditiile în care vom avea sustinerea autoritãtilor locale si judetene, dar în primul rând al publicului, asteptat sã vinã la spectacole, acesta fiind de altfel scopul acestui proiect, consider cã, încet-încet, acest “teatru de proiecte” se poate dezvolta chiar pânã la înfiintarea unui adevãrat teatru, institutie de culturã care nu ar trebui sã lipseascã într-un municipiu ca Vasluiul”, a declarat Lucian Onciu, initiatorul proiectului. Primii pasi au fost fãcuti, Ionel Bordeianu- directorul Casei de Culturã a Sindicatelor “Constantin Tãnase” punând la dispozitie un spatiu adecvat care, prin implicarea materialã a CJCPCT Vaslui, a fost reabilitat si unde a luat fiintã sala Studio “Valentin Silvestru”. Inaugurarea acestei sãli va avea loc chiar cu ocazia Festivalului Umorului, trei actori originari din Vaslui- Sorin Poamã, Simona Cuciurianu si Vlad Gãlãtanu urmând a prezenta în acest an spectacole în aceastã perioadã. Alãturi de ei vor performa tineri artisti si trupe de teatru de amatori care au fost selectati în aceastã varã si care au participat la atelierul “Arta actorului de la improvizatie si miscare scenicã la spectacol”. Lucian Onciu, directorul CJCPCT Vaslui si-a propus ca, în fiecare an, sã invite si alti tineri actori originari din Vaslui, fie pentru a forma tinerii care dau dovadã de talent în arta teatralã, fie pentru a sustine spectacole de teatru în noua salã Studio. În cazul în care existã disponibilitate pentru sprijinirea acestui proiect, iar acestei sãli sã nu-i fie schimbatã destinatia, este posibil ca, în câtiva ani, amatorii vasluieni de teatru sã poatã asista la spectacole puse în scenã chiar la ei în municipiu de artisti crescuti si formati chiar aici, pe plan local.