spot_img
25.5 C
Vaslui
24-sept.-2024
spot_img

Si-au gãsit dreptatea la 24 de ani de la Revolutie

- Advertisement -

DREPTATE Vasluienii care, înainte de Revolutie, au depus bani la CEC pentru cumpãrarea unei Dacii, si-au recuperat, la distantã de 24 de ani, si dupã 4 ani de procese, banii. Din cei 26 de vasluieni care au actionat în instantã statul român pentru a-si recupera banii depusi pentru cumpãrarea unei masini, unul nu a mai apucat sã-si recupereze banii, ceilalti primind, în functie de contributia fãcutã la CEC, între 20 si 28 mii lei. Vorba unuia dintre beneficiarii reparatiei materiale, “acum 25 de ani am depus bani pentru o masinã, acum pot cumpãra douã roti si un volan!”

Mare îmbulzealã ieri la ghiseele BRD: 25 de vasluieni s-au prezentat de la primele ore ale diminetii pentru a intra în posesia banilor pe care, acum mai bine de 25 de ani, i-au depus la CEC în speranta cã îsi vor achizitiona un autoturism Dacia, pe atunci acesta fiind considerat obiect de lux, listele de asteptare fiind foarte lungi. Pentru a intra în posesia banilor, a fost nevoie de mai bine de patru ani de procese, fiind deschise mai bine de 38 de dosare si, dupã obtinerea unei decizii definitive si irevocabile care le atesta dreptul sã-si recupereze banii, acum mai bine de un an, a fost nevoie de un nou dosar, prin care se cerea proprire chiar pe sediul Finantelor Publice din Vaslui. Abia dupã ce guvernul a dat o hotãrâre în acest sens, prin care Ministerul Finantelor disponibiliza sumele respective, banii au ajuns ieri în contul BRD, acolo unde beneficiarii s-au prezentat pentru a-i ridica. Cu totii, cei 26 de vasluieni, au cerut si obtinut banii cash, sume între 20 si 28 mii lei, cu toate cã reprezentantii bãncii au încercat sã-i convingã sã-si deschidã conturi bancare. Motivul neîncrederii celor care, acum mai bine de 25 de ani, au depus bani pentru a-si putea achizitiona multrâvnita masinã comunistã constã în faptul cã, pe când era prim ministru Petre Roman, au fost notificati sã-si transfere banii pentru Dacii de la CEC la BRD, ulterior, dupã privatizarea acestei bãnci, nemaifiindu-le recunoscute depunerile. Mai mult decât atât, dupã transferul banilor de la CEC, beneficiarii au fost notificati sã depunã si alte sume suplimentare, de 12.000 lei, deoarece crescuse pretul autoturismelor, asta cu toate cã ei deja fãcuserã un depozit în urmã cu ani buni, cresterea de pret putând fi acoperitã de dobânda care ar fi trebuit aplicatã la sold. Ulterior, în urma privatizãrii BRD, spun oamenii, au avut probleme în a li se confirma depozitele bancare, dat fiind cã o parte din acte pur si simplu dispãruserã. “Mi s-a spus chiar cã as fi retras banii de la CEC si acum vreau sã fraudez banca. A fost nevoie sã prezint actele doveditoare pentru ca sã-mi fie recunoscut dreptul si, de ani buni de judecatã, drumuri la Iasi, ori Bucuresti, si multe alte cheltuieli pentru a mi se recunoaste dreptul meu. Atunci, am depus bani pentru o masinã, 70.000 lei, la care s-au adãugat alti 12.000 lei care mi s-au cerut ulterior. Acum, am primit 28.000 lei, bani cu care abia pot cumpãra jumãtate de masinã. Cât despre cheltuieli de judecatã, reparatii morale, ori mãcar dobânda pe acesti 25 de ani, nici vorbã. Oricum, poveste nu se încheie aici, pe rolul instantelor mai fiind si alte procese pe aceastã spetã”, a declarat Petru Pãduraru.

Multumiti cã si-au luat banii!

A fost nevoie de ani întregi de procese, nenumãrate cheltuieli din partea vasluienilor care au dat în judecatã statul român pentru a-si recupera banii depusi la CEC, timp în care sumele depuse initial s-au devalorizat. Acum, dupã ce si-au reprimit banii, cei 25 de vasluieni nici nu se mai gândesc sã-si cumpere autoturism, cu atât mai mult cu cât sumele primite abia acoperã jumãtate din valoarea unui Logan. “Aud cã, în astfel de cazuri, altii declarã cã vor dona banii la biserici sau institutii caritabile. Eu unul, îmi voi plãti datoriile, care nu sunt putine, si ce-mi va rãmâne îi voi pune deoparte pentru bãtrâneti. Sunt bani munciti, nu câstigati degeaba, de ani de zile mã judec cu statul sã mi-i iau înapoi!”, povestea Vasile Cernat, în timp ce Stefan Mocanu era decis ca suma obtinutã ieri s-o adauge la banii pe care-i va primi în urma vânzãrii apartamentului din Vaslui pentru a-si achizitiona un altul în Iasi, pentru a fi alãturi de copii si nepoti. “Sunt putini bani, dupã 25 de ani în care ar fi trebuit sã primim dobândã trebuia sã primim mai mult, dar nu-i nimic, mai sunt si alte procese, chiar mâine avem un termen… La câti nervi, timp pierdut, cheltuieli… Vã spun drept, azi noapte nici mãcar nu am dormit, nu eram sigur cã vom vedea azi acesti bani, dupã ce ani de zile ne-am judecat cu guvernul român. Este bãtaie de joc, oamenii simpli îsi gãsesc cu greu dreptatea în tara lor!”, era nemultumit Petre Pãduraru.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.