Oficiali de la Bucureşti promit că săptămâna aceasta se va rezolva această gravă problemă de sănătate publică.
Vaccinul împotriva hepatitei B, administrat bebeluşilor în primele zile de viaţă pentru imunizare, încă lipseşte din stocurile Direcţiei de Sănătate Publică (DSP). Potrivit reprezentanţilor DSP, Ministerul Sănătăţii a anunţat la sfârşitul săptămânii trecute că săptămâna aceasta dozele vor fi transmise în teritoriu. În Iaşi, vaccinul lipseşte de la sfârşitul lunii iunie.
După ce vor fi preluate de DSP-uri, acestea vor fi predate medicilor de familie, care le vor administra micuţilor născuţi începând cu cea de-a doua parte a lunii iunie, de când vaccinurile au început să lipsească din maternităţi. Odată cu dozele de vaccin anti-hepatitic, medicii de familie vor mai primi şi o serie de instrucţiuni pentru recuperarea completă a bebeluşilor care nu au fost încă imunizaţi. „L-am auzit pe purtătorul de cuvânt al ministerului care anunţa că vaccinurile vor ajunge în ţară săptămâna viitoare (aceasta, n.r.). Vaccinurile nu au lipsit din cauza banilor, ci pentru că sunt puţini producători care îl pun pe piaţă, iar în România nu se face nicăieri“, a spus dr. Elena Duca, şefa Serviciului de Supraveghere şi Control Boli Transmisibile din cadrul DSP.
Acum două săptămâni, direcţia a primit de la MS 9.200 de doze de vaccin BCG. Reprezentanţii DSP au împărţit maternităţilor din judeţ suficiente doze pentru a se relua vaccinarea şi pentru a-i chema înapoi în maternităţi pe părinţii cu copii nevaccinaţi în vederea administrării dozei împotriva tuberculozei. În Iaşi, administrarea vaccinului BCG a început de pe 20 august, după ce dozele au lipsit din maternităţi de aproape două luni. „Vaccinul împotriva hepatitei B încă nu a ajuns, dar există promisiuni că îl vom primi în perioada următoare. În ceea ce priveşte BCG-ul, deja se fac programări, mamele se întorc cu bebeluşii în spital pentru a-i imuniza. Dacă anti-hepatiticul nu este injectat la naştere, dacă nu se face imunizarea corectă, există riscul ca bebeluşii să contacteze boala, iar asta e o problemă de sănătate publică“, a explicat dr. Mădălina-Nour Ciuhodaru, purtător de cuvânt al Maternităţii „Elena Doamna“ din Iaşi.
Pentru ca micuţii să poată fi vaccinaţi, părinţii trebuie să se prezinte la medicul de familie şi să obţină o adeverinţă din care să rezulte că cei mici sunt clinic sănătoşi. „Într-un flacon sunt 20 de doze de vaccin BCG, şi atunci ele au fost distribuite maternităţilor, pentru că medicii de familie au numai câte 2-3 cazuri fiecare, însă anti-hepatiticul este monodoză şi atunci îl vom distribui medicilor de familie“, a mai explicat dr. Elena Duca.