Noua conducere a societăţii Servicii Publice a anunţat punerea la punct a unui sistem informatic prin care ieşenii vor putea accesa date despre orice parcelă, personalităţi, inventare. Termenul pentru implementare: sfârşitul acestui an.
Cimitirele municipalităţii intră în era informaţională. Conducerea societăţii Servicii Publice, care administrează principalele cinci cimitire din Iaşi, a demarat deja un proiect pentru crearea unei baze de date comune pentru cimitire, care să fie accesată online de toţi utilizatori. Baza electronică ar urma să afişeze şi amplasarea şi inventarul monumentelor istorice din fiecare cimitir, a operelor de arhitectură şi a personalităţilor. Mai mult, softul, care încă nu este achiziţionat, ar permite utilizatorilor să aibă acces printr-un cont şi să poată vizualiza locul cumpărat sau concesionat, plăţile pe care le are de făcut şi lucrările de întreţinere.
Proiectul a fost lansat de conducerea societăţii şi ar urma să fie disponibil pentru ieşeni până la sfârşitul acestui an. Deja au început demersurile pentru racordarea la internet a tuturor cimitirelor, iar doi registratori au fost desemnaţi pentru a centraliza toate documentele într-o bază comună. Conform informaţiilor oficiale, suprafaţa ocupată de cimitirele administrate de Primărie este de 90 de hectare.
„Vrem să facem o situaţie clară pe partea de cimitire. Toate încărcate într-o bază comună care să poată fi accesată de toţi utilizatorii. De exemplu, la cimitirul Eternitate nu există o bază de date clară cu fiecare loc, parcelă, concesionarul, înhumatul şi tot istoricul locului. Celelalte au o formă de program, dar toate cimitirele trebuie să funcţioneze în sistem de intranet“, a precizat Laurenţiu Ivan, noul director al societăţii Servicii Publice.
Potrivit acestuia, şi sistemul de registratură va fi schimbat pentru partea de cimitire. Solicitanţii ar urma să facă un singur drum la sediul societăţii pentru cereri şi depuneri de acte, fără să mai fie plimbaţi pe la cimitire pentru diverse avize. Conform directorului, societatea ar urma să poarte online corespondenţa cu cimitirele, avizele fiind transmise tot online, pentru a-i scuti de stat la cozi pe ieşenii cu probleme legate de cimitire.
În data de 19 iunie a.c., „Ziarul de Iaşi“ a relatat despre o descoperire revoltătoare făcută de reporterii noştri: mormântul lui Mihail Kogălniceanu fusese transformat în depozit de lopeţi şi roabe. Demersurile noastre ulterioare au scos la iveală un alt fapt revoltător: nimeni nu are o evidenţă sau un inventar al criptelor fostelor personalităţi istorice din Iaşi.