RESPECT Câte personalitãti extraordinare a dat României, Husul, micul oras dintre vii! Generalul Gheorghe Teleman, scriitorul Costache Olãreanu, marele industrias Nicolae Malaxa, pictorul Viorel Husi, celebrul actor Alexandru Giugaru, pictorul Adam Bãltatu, eseistul, filosoful si omul politic Mihai Ralea sau, cu voia bârlãdenilor însusi Domnitorul Alexandru Ioan Cuza (a cãrui loc de nastere si ei îl revendicã) – sunt doar câteva dintre personalitãtile cu care micuta urbe se mândreste. Interesant este cã acestora, li se pot adãuga oricând si alte nume mari, care, în ciuda realizãrilor lor uriase, memoria comunitãtii… i-a mai uitat. Iatã un exemplu: Victor Anastasiu, ilustrul medic militar român, în cinstea cãruia Instituitul National de Medicinã aeronauticã si spatialã din Bucuresti, îi poartã numele, “General doctor aviator Victor Anastasiu”.
Putini sunt husenii care ar rãspunde îndatã, dacã ar fi întrebati acum cine a fost Victor Anastasiu si ce legãturã are aceastã mare personalitate a României, cu urbea Husilor! Doar unii ar sti cã primul medic aviator român, Victor Anastasiu, s-a nãscut la Husi, pe 5 octombrie 1886, studiind aici primii ani de scoalã. În aceastã lunã s-au împlinit 42 de ani de când Victor Anastasiu, cel care a întemeiat, în 1920, Centrul de medicinã Aeronauticã, publicând studii esentiale în acest domeniu, apreciate de întreaga lume a aueronauticii si rãsplãtite cu recunoasterea sa, a trecut în nefiintã. Sub titlul “Omul zburãtor”, huseanul Victor Anastasiu a dat, prin substanta cercetãrilor sale stiintifice, un sens nou, un avânt neasteptat acestui domeniu, iar studierea comportamentului piloților în timpul zborurilor a fost o premieră mondială, aspect recunoscut în cadrul Congresului Internațional de navigație aeriană de la Paris din 1921 de către fiziologul francez, Charles Richet, detinãtorul Premiului Nobel (1913).
“Știu că ar fi foarte mândru bunicul Victor, dacã ar sti cã oamenii îl pretuiesc”!
Într-o corespondentã sentimentalã, a nepoatei sale Donna Maxwell Lisenby, purtatã cu unul dintre oamenii interesati de viata lui Victor Anastasiu, cu mândrie, aceasta spune cã bunicul sãu s-a nãscut la Husi si este fiul lui Costache si al Elisei Anastasiu. “A fost un om extraordinar bunicul meu. Si mã bucur pentru interesul acordat memorie lui. S-a nãscut la Husi, dar de cãsãtorit s-a cãsãtorit la Bucuresti, cu bunica mea, Lola, cu care a avut un copil, o fiică, pe Lilianna Tatiana Elizibetha Anastasiu, nãscutã pe 21 iulie 1928. Lilianna, mama mea, s-a căsătorit cu un soldat american, Vaughn Maxwell în București. Bunicul meu a murit în septembrie 1972, de cancer pancreatic, în București. Bunica Lola a rămas în București până în 1990, când a venit în SUA, la pãrintii mei. Ea a murit în 1993. Am amintiri foarte plãcute legate de bunicii mei și am numeroase fotografii cu ei. Dacã intereseazã pe cineva, le-as putea pune la dispozitie. Știu că ar fi foarte mândru bunicul Victor, dacã ar sti cã oamenii îl pretuiesc. Vă mulțumim pentru interesul dumneavoastră. El a fost înnobilat de Regele George al V-lea al Angliei, ca cetățean de onoare și a fost prezentat documentul oficial de către însusi Sir Winston Churchill. Bunicul Victor a fost, de asemenea, medicul personal al Regelul din România. Toate aceste lucruri nu au fost în zadar, ci au fost obtinute cu muncã, cu geniu, cu seriozitate si pasiune pentru zbor. Bunicul Victor ar fi mândru cã eu spun toate acestea despre el, desi nu a muncit pentru laude, ci pentru ca omenirea sã evolueze”, spunea Donna, nepoata lui Victor Anastasiu.
Victor Anastasiu, în dictionarul valorilor românesti!
Anastasiu, Victor: (nascut la 5.X.1886 la Huşi – decedat 4.VIII.1972, Bucureşti), medic militar. Studii: Liceul Naţional din Iaşi (1897-1905), Facultatea de Medicină din Bucureşti şi Institutul Medico-Militar (1905-1911). În 1911 obţine titlul de doctor în medicină. În 1916, absolvă Şcoala de pilotaj din Bucureşti, devenind primul medic aviator român şi al doilea din lume după francezul J. Raymond. Participă la Primul Război Mondial ca pilot, apoi ca medic şef al primului spital al aviaţiei pe care îl organizează la Tecuci. Este apreciat pentru acest lucru de Regina Maria.Este decorat cu „Steaua României”, Ordinul „Regina Maria”, Ordinul „Coroana României” şi „Virtutea Militară”. În 1919 vizitează Franţa, Anglia, Italia pentru a studia felul în care sunt organizate centrele aeronautice sanitare din aceste ţări .Conduce Serviciul Medical al Aviaţiei Române până în 1929. A publicat numeroase studii medicale în revistele militare de profil. În perioada 1929-1932 conduce Centrul Medical Aeronautic iar în 1932 este numit şef al Serviciului Sanitar din Subsecretariatul de Stat al Aerului. A scris numeroase studii ştiinţifice :”Omul Zburător”.Cercetări medico-aeronautice: “Psihologia aviatorului”, „Examinarea medicală metodică a personalului navigant în aviaţie”. A susţinut apreciate comunicări ştiinţifice la congresele internaţionale de la Bruxelles (1925), Roma (1927), Haga (1930). A fost ales membru al Societăţilor de medicină aeronautică din Paris, Madrid şi expert pentru probleme medicale ale Secţiei Aeronautice care funcţionează pe lângă Liga Naţiunilor Unite.