spot_img
spot_img
1.2 C
Vaslui
26-dec.-2024

IATÃ, CUM POTI SÃ SCAPI DE E-ON!

- Advertisement -

Exasperat de penele de curent si-a asigurat singur energia!

INITIATIVÃ EXCELENTÃ Un bârlãdean, în vrâstã de 41 de ani, reuseste sã dea concetãtenilor sãi, si un numai, o lectie de… independentã energeticã! Tiberius Nichita sustine cã si-a redus consumul la curentul electric cu un mai putin de 90%, dupã ce si-a instalat singur surse alternative de curent (panouri solare). Mai are nevoie, spun el, de un un invertor de 4000-5000 W, în valoare de 5000 de lei, pentru a avea propria sursã de elergie electricã si a renunta la serviciile E-On. Omul sustine cã l-au inspirat si spusele premierului Ponta, care promova de zor explorarea si explotarea gazelor de sist, ca fiind singura solutie de a obtne independenta energeticã. El a vrut sã demonstreze cã indepedenta energeticã se poate obtine cu total altfel, decât cu gazele de sist.

Tânãrul bârlãdean care a avut o initiativã beneficã pentru bugetul familiei sale este decis sã obtinã independentã energeticã 100%, pentru a încheia relatiile de colaborare cu E-ON. Bârlãdeanul are în locuinta sa de pe strada Alexandru Vlahutã, un atelier de service IT. Penele dese de curent si fluctuatiile la electricitate îl împiedicau sã-si facã treaba, de multe ori calculatoarele, laptopurile, etc având de suferit din aceastã cauzã. A auzit de programul “Casa verde”, dar un a vãzut la nimeni. S-a interesat si a pornit în 2011 cu montarea primelor panouri solare (8 buc), iar acum are 24 de panouri. Sistemul voltaic pe care l-a montat cu mâinile lui produce în lunile de varã 2.000 wp (watt putere), echivalentul a 7- 8 kwh/zi, iar iarna produce cam 3 kwh/zi. Suficient, ba chiar mai mult decât are nevoie, spune Tiberius. Invenstitia se ridicã la 15.000 lei, sumã care s-ar fi dublat dacã ar fi angajat firmã specializatã sã-i facã lucrãrile. “Am preferat sã le fac singur, pentru cã am redus costurile la jumãtate. Consumul contorizat la E-ON s-a redus de la o medie de 300 kwh/lunã, la 50 kwh/lunã, respectiv, de la facturi de 600 lei/2 luni, la 50 de lei acum. Ideea de a monta surse neconventionale de energie electricã mi-a venit în urmã cu trei ani si am trecut la cumpãrarea de panouri solare si tot ce tine de tehnologia producerii de curent de la razele saorelui. Orice casã ar putea avea asa ceva, Soarele dã 1 kw de energie/metru pãtrat de suprafatã. Este si pãcat sã nu profiti si sã ai asiguratã energia pentru apã caldã si energie electricã. Eu acum am ajuns ca la apã caldã sã am independentã 100% pentru tot anul si la curent, doar masina de spãlat o mai folosesc cu energie de la E-ON, cã are un motor mai puternic si nu merge cu energia produsã de soare, încã. Sper ca într-un an de zile sã achizitionez si invertorul necesar si de la anul sã spun <<Pa>> E-ON! Energie fãrã bani, investitia meritã pe deplin”, a explicat Tiberius Nechita.

Vecinii s-au “molipsit”

Tiberius Nechita este absolvent de psihologie, are master în meloterapie si îsi cîstigã majoritatea veniturilor ca electronist si tehnician IT. Vecinii sãi au observat panouirile solare pe casa lui si au început sã-l întrebe dacã este rentabil. Când au auzit cã vecinul plãteste doar 50 de lei la douã luni, pentru energía consumatã, au decis, câtiva dintre ei sã investeascã. Astfel, au acum mai multi vecini panouri solare cu care îsi asigurã apa caldã gratuit, din martie pânã în octombrie. Puterea exemplului a functionat si ideea tânãrului bârlãdean poate o lectie importantã pentru cei care vor sã nu mai depindã de energia datã de E-On.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.