Șantaj în Penitenciarul Bacău: deținut amenințat că va fi violat dacă nu va plăti taxă de protecție

Un deținut aflat în Penitenciarul Bacău a fost amenințat că dacă nu va plăti suma de 400 Euro, cu titlu de taxă de protecţie, va fi agresat fizic şi sexual de către mai mulți alți deţinuţi. Procurorii D.I.I.C.O.T. au descoperit o adevărată rețea care se ocupa cu cămătăria, șantajul și perceperea de taxe de protecție în județul Neamț.

La data de 19.05.2020, procurorii D.I.I.C.O.T. Biroul Teritorial Neamţ împreună cu ofiţeri de politie judiciară din cadrul SCCO Neamţ efectuează un număr de 6 percheziţii domiciliare pe raza judeţului Neamţ, într-o cauză vizând destructurarea unui grup infracţional organizat specializat în săvârşirea infracţiunilor de camătă, perceperea unor taxe de protecţie şi şantaj.

În fapt s-a reţinut că, în perioada 2017 – 2020, un suspect a constituit un grup infracţional organizat, structurat pe relaţii familiale – fraţi, nepoţi, cumnaţi, la care au aderat şi alţi suspecţi, având ca scop comiterea unor infracţiuni de camătă, perceperea unor taxe de protecţie şi şantaj.

În urma cercetărilor efectuate în cauză s-a stabilit faptul că membrii grupării au oferit diverse sume de bani împrumut, cu o dobândă de 100% pe lună, iar pentru a avea garanţia că sumele de bani le sunt restituite, i-a obligat pe debitori să le predea actele de identitate, în baza cărora au încasat lunar alocaţiile, ajutoarele sociale sau alte drepturi financiare de care beneficiau persoanele vătămate.

În cazul în care unul dintre debitori nu achita rata la data stabilită, creditorii apelau la liderul grupului infracţional care decidea dacă este necesar să fie aplicate corecţii fizice sau doar activităţi de ameninţare, precum şi cine va fi persoana care să execute acele acte. ….https://www.desteptarea.ro/santaj-in-penitenciarul-bacau-detinut-amenintat-ca-va-fi-violat-daca-nu-va-plati-taxa-de-protectie/